Digitalisering, méér dan een verkooptrucje
Gaat jouw bedrijf digitaliseren? Een goed idee, maar weet je ook wat dat begrip – digitalisering – precies betekent? Veel directeuren hanteren een veel te nauwe definitie. Zij veranderen niets aan hun bedrijf, niets aan hun productmarktcombinatie. Digitalisering betekent voor hen: meer gebruik maken van de digitale kanalen, zodat ze hun bestaande producten en diensten beter kunnen verkopen.
Dat moet anders, vinden wij. Vandaar dat wij de koers van ons bedrijf, FutureXL, hebben verlegd. Van oudsher waren wij een adviesbureau op het gebied van organisatieverandering, maar sinds 10 maart leggen wij de nadruk op digitalisering. Ons uitgangspunt: voor een geslaagd digitaliseringstraject, is organisatieverandering onvermijdelijk. En let wel, dan hebben we het niet over kleine, incrementele stapjes, maar over een totale transformatie.
Amazon
Want kijk naar de nieuwste plannen van internetbedrijf Amazon. Tot nu toe leverde dat vooral boeken, maar binnenkort breidt het zijn assortiment uit met talrijke fysieke producten. Grasmaaiers, stereotorens, wasmachines, tandenborstels – je kunt er voor alles terecht, en het wordt ook nog eens razendsnel geleverd. De prijzen zijn ondertussen heel laag. Natuurlijk, ook bij Bol.com krijg je die hardloopschoenen voor 110 euro in plaats van voor € 115. Maar een bedrijf als Amazon levert dezelfde schoenen voor € 99, want dat kan nog veel grotere hoeveelheden inkopen.
Goed, zul je zeggen, dat is jammer voor schoenenwinkels. Maar ik ben apotheker, verzekeraar, of energieleverancier, dus hier heb ik niets mee te maken. Nou… weet je het zeker? Internetgiganten als Amazon en ook Google zullen in de toekomst ook deze markten betreden. En ten opzichte van bestaande apothekers, verzekeraars of energieleveranciers bieden zij een belangrijk voordeel: zij kunnen veel makkelijker inspelen op de wensen van de klant.
Applicatiecentrisch
Want bel eens met je verzekeraar of energieleverancier, en stap eens binnen bij je apotheek. Dan ontdek je al snel dat zij geen flauw idee hebben wie jij bent. Voordat het gesprek begint, moet je je postcode doorgeven, je huisnummer, je geboortedatum en – in het geval van die apotheek – allerlei details over je medicijngebruik. En vertel eens, heb je ooit een telefoontje gehad van je energieleverancier met tips hoe jij energie kunt besparen? Belt de bank jou met adviezen over beleggingen, gebaseerd op jouw nieuwe, hogere inkomen? En zorgt die apotheek automatisch voor een herhaalrecept, omdat ze daar weten dat jouw medicijnen binnen drie weken op zijn?
Nee, dat doen al die organisaties niet, en dat heeft een reden. In de afgelopen jaren hebben zij veel data over jou verzameld, maar zij hebben hier nauwelijks toegang toe. De reden: die data zitten versnipperd over tientallen applicaties. Een groot verschil met internetgiganten als Amazon, Google of Alibaba. Die werken niet applicatiegedreven, maar datacentrisch. Welke branche zij ook betreden, zij kunnen de gegevens van hun klanten razendsnel naar boven krijgen, en zij kunnen die klanten dus veel beter bedienen en adviseren
Trainingen
Dit zijn de spelers waarmee jij in de toekomst moet concurreren. En wij kunnen jou daarbij helpen. In onze trainingen leren wij jou te digitaliseren – maar dan echt. Nogmaals, digitalisering betekent niet: nieuwe technische trucjes bedenken om meer van je bestaande producten en diensten te verkopen. Het betekent: je organisatie radicaal transformeren. Het is geen technisch vraagstuk, niet iets dat je kunt uitbesteden aan programmeurs of CIO’s. Het is eerder een sociologisch probleem, een businessprobleem: hoe kun je je organisatie zo transformeren dat je voldoet aan de behoefte van je klant?