Selecteer een pagina

Covid-19 als lakmoesproef

Covid-19 als lakmoesproef

Als het gaat om daghandel op de aandelenmarkt kan elke seconde het verschil zijn tussen enorme winst en een enorm verlies. Zeker als het gaat om High Frequency Trading waarbij elke milliseconde van enorm belang is. Dit geldt voor beleggers maar is van een nog groter belang voor Market Makers. De Time-to-Market is Key! Dit geldt voor elke organisatie die wil winnen!

Snelheid is een belangrijk element van Succes!
Onlangs plaatsten wij een bericht over Tesla. De automaker heeft al een enorme voorsprong op de markt en wil dit voordeel gebruiken om (bijna) alle Profit Pools uit de markt leeg te eten. CEO Elon Musk kondigde namelijk aan dat Tesla binnen 3 jaar een auto op de markt wil brengen die minder kost dan $25.000,- met een batterij die kleiner is, meer bereik heeft en duurzamer is dan de huidige batterij die in de auto wordt gebruikt. Dit terwijl de auto industrie nog volop bezig is om de eerste generatie Tesla’s bij te benen. 

De Time-to-Market is dus uitermate belangrijk, en zoals eerder aangegeven, met name in de aandelenmarkt. Flow Traders is Nederlands trots als het gaat om de Time-to-Market. Bij Flow Traders gaat het niet zozeer om High Frequency Trading. Flow Traders is namelijk een Market Maker. Dit maakt niet alleen de Time-to-Market van belang, maar ook de schaalbaarheid van het operating model en het prijsaanbod van de producten.

Data centrisch, schaalbaar en handelen op de milliseconde
Flow Traders werkt vanuit een data centrisch platform in combinatie met de nieuwste technologie. Hun algoritmes gaan zo efficiënt en snel om met de data die zij ontvangen, dat hun Time-to-Market zeer kort is. Ze handelen op de milliseconde.

Wanneer beleggers iets kopen op de beurs, dan kopen zij het product vaak van Flow Traders. De Market Maker biedt de scherpste prijzen t.o.v. concurrenten. Flow Traders kan dit alleen doen door de combinatie van snelheid en schaalbaarheid van het operating model. Hoe kan het dat Flow Traders een scherpere prijs kan aanbieden dan andere partijen?

Flow Traders kan haar producten sneller en scherper aanbieden omdat zij hun marktrisico’s afdekken. Dat werkt alleen omdat zij een groot marktaandeel hebben. Op de Duitse DAX-index heeft Flow Traders naar eigen zeggen een marktaandeel van meer dan 30%.

CEO Dennis Dijkstra zegt tegenover het FD: Met een marktaandeel van 5% red je het niet.”

Juist omdat zij risico’s efficiënt en goedkoop afdekken, kan Flow Traders haar producten met scherpe prijzen snel aanbieden. Handelen op de milliseconde is dus essentieel.

Het operating model van Flow Traders is zo schaalbaar dat zij op meer dan 200 verschillende beurzen en platformen in Azië, Europa en Noord-Amerika prijzen kunnen afgeven voor duizenden producten.

Waardecreatie door datacentrisme
Hoewel Flow Traders vaak negatieve reacties ontvangt over hun werkwijze (want als je in Nederland geld verdient, wordt je vaak gezien als geldwolf) werken zij niet heel anders dan grote Market Makers zoals Goldman Sachs en andere wereldwijde spelers. Allemaal hebben zij de nieuwste apparatuur en de beste algoritmes om informatie zo snel mogelijk de wereld over te sturen. Net zoals bij Tesla zien we dat de hele organisatie data centrisch werkt. Een essentiële stap in de Digitale Transformatie 4.0 om mee te doen met de wereldtop.

Flow Traders heeft geen eindeloze IT-legacy systemen of overbodige data die verspreid staat over meerdere systemen. Zij werken volledig data centrisch met een flexibel en schaalbaar operating model. In een wereld waarin operationele kosten hoog zijn en marges (tussen bied- en laatprijs) steeds kleiner worden, wist Flow Traders in het eerste kwartaal van 2020 een winst van €262 miljoen te boeken! Dit terwijl de beurs ruim 35% onderuit ging.

Investeren met resultaat
Het succes van Flow Traders komt niet uit de lucht vallen. Er zijn behoorlijke investeringen aan vooraf gegaan. Er zijn al die jaren honderden miljoenen euro’s geïnvesteerd om mee te kunnen doen met de wereldtop. Het resultaat mag er dan ook zijn!

De investering is voor een groot deel zelf financierend geworden omdat zij cashflow laten lopen over hun data centrisch platform. Dit is iets waar wij bij FutureXL organisaties bewust van willen maken. Het neerzetten van een super flexibel en schaalbaar data centrisch operating model als basis voor nieuwe businessmodellen, die fungeren als cashflow engines die heel veel waarde genereren. Dit is in essentie waar de Digitale Transformatie 4.0 over gaat.

Hoewel de maximale snelheid voor beurshandel nu lijkt te zijn bereikt, ziet de toekomst er rooskleurig uit. Met Artificial Intelligence en Big Data zal Flow Traders haar marktpositie vasthouden en verder uitbreiden maar de echte kracht zit in de ontwikkeling van Blockchain en Quantumcomputing. Acteren op de milliseconde zal dan snel overgaan naar handelen op de nanoseconde!

Whitepaper Digitale Transformatie 4.0

De Digitale Transformatie 4.0 is geen IT vraagstuk!

Het is disruptief en holistisch. De Digitale Transformatie 4.0 is een metamorfose van de hele organisatie.

Whitepaper The Future of Work

De grote uitdaging bij het invullen van bovenstaande vacatures is dat meerdere organisaties op zoek zijn naar deze professionals. Dit leidt tot schaarste. Onze zienswijze hierop hebben wij omschreven in de Whitepaper ‘The Future of Work’.

Whitepaper Digital Hero 2021

De markt lijkt op dit moment misschien wel stil te staan, maar de ontwikkelingen gaan op de achtergrond keihard door.

Door nu te na te denken over toekomstige projecten en welke Digital Leader hierbij past, kunnen organisaties bij het aantrekken van de markt direct schakelen.